الصفحة الرئيسية
عن الكلية
عمادة الكلية
كلمة عميد الكلية
نبذة عن العمادة
العمداء السابقون
وكالات الكلية
وكالة الكلية
كلمة وكيل الكلية
نبذة عن وكالة الكلية
وكالة الكلية للدراسات العليا
كلمة وكيل الكلية للدراسات العليا
نبذة عن وكالة الكلية للدراسات العليا
الأنشطة العلمية
وحدة ريادة الأعمال
وحدة الجودة والتطوير
شعبة الإعتماد الأكاديمي
شعبة الجودة
شعبة القياس والتقويم
شعبة التدريب وتطوير الموارد البشرية
وكالة الكلية (شطر الطالبات)
إدارة الكلية
كلمة مدير الإدارة
كلمة مديرة الإدارة
إدارة الكلية شطر الطلاب
إدارة الكلية شطر الطالبات
الخطة الاستراتيجية
الشؤون التعليمية
مواقع التدريب التفاعلي
البحث العلمي
الأبحاث
مجلة كلية العلوم
تواصل معنا
الملفات
عربي
English
عن الجامعة
القبول
الأكاديمية
البحث والإبتكار
الحياة الجامعية
الخدمات الإلكترونية
صفحة البحث
كلية العلوم
تفاصيل الوثيقة
نوع الوثيقة
:
مقال في مجلة دورية
عنوان الوثيقة
:
Biochemical Properties of α-Amylase from Peel of Citrus sinensis cv. Abosora
Biochemical Properties of α-Amylase from Peel of Citrus sinensis cv. Abosora
الموضوع
:
كيمياء حيوية
لغة الوثيقة
:
الانجليزية
المستخلص
:
α-Amylase activity was screened in the peel, as waste fruit, of 13 species and cultivars of Egyptian citrus. The species Citrus sinensis cv. Abosora had the highest activity. α-Amylase AI from Abosora peel was purified to homogeneity using anion and cation-exchange, and gel filtration chromatographies. Molecular weight of α-amylase AI was found to be 42 kDa. The hydrolysis properties of α-amylase AI toward different substrates indicated that corn starch is the best substrate. The α-amylase had the highest activity toward glycogen compared with amylopectin and dextrin. Potato starch had low affinity toward α-amylase AI but it did not hydrolyze β-cyclodextrin and dextran. Apparent Km for α-amylase AI was 5 mg (0.5%) starch/ml. α-Amylase AI showed optimum activity at pH 5.6 and 40 °C. The enzyme was thermally stable up to 40 °C and inactivated at 70 °C. The effect of mono and divalent metal ions were tested for the α-amylase AI. Ba2+ was found to have activating effect, where as Li+ had negligible effect on activity. The other metals caused inhibition effect. Activity of the α-amylase AI was increased one and half in the presence of 4 mM Ca2+ and was found to be partially inactivated at 10 mM Ca2+. The reduction of starch viscosity indicated that the enzyme is endoamylase. The results suggested that, in addition to citrus peel is a rich source of pectins and flavanoids, α-amylase AI from orange peel could be involved in the development and ripening of citrus fruit and may be used for juice processing.
ردمد
:
0273-2289
اسم الدورية
:
Applied Biochemistry and Biotechnology - Part A Enzyme Engineering and Biotechnology
المجلد
:
160
العدد
:
7
سنة النشر
:
1431 هـ
2010 م
نوع المقالة
:
مقالة علمية
تاريخ الاضافة على الموقع
:
Sunday, November 20, 2011
الباحثون
اسم الباحث (عربي)
اسم الباحث (انجليزي)
نوع الباحث
المرتبة العلمية
البريد الالكتروني
صالح أحمد محمد
Mohamed, Saleh Ahmed
باحث
دكتوراه
saleh38@hotmail.com
Ehab A Drees
Drees, Ehab A
باحث
دكتوراه
Mohamed O El-Badry
El-Badry, Mohamed O
باحث
دكتوراه
Afaf S Fahmy
Fahmy, Afaf S
باحث
دكتوراه
الملفات
اسم الملف
النوع
الوصف
31279.pdf
pdf
Abstract
الرجوع إلى صفحة الأبحاث